LeanBlog - 5 perc Lean naponta

Legyél Te is Lean szakember! 5 perces blog bejegyzések a Lean szemléletről minden nap. Blogger: Kesztler Róbert.

Az első 5 lépés a Folyamatos Fejlődés kultúrájának megteremtéséhez

Létrehozva ekkor:
  • Betűméret: Nagyobb Kisebb
  • Olvasások száma: 296
  • 0 hozzászólás

Hogyan kezdjünk neki egy Lean Szervezet kialakításához? Egy olyan vállalati kultúra kialakításához, ahol a Folyamat Fejlődés, a jobbítás, a folyamatos tökéletesítés a mindennapok része?

0004-lean start

1. Vezetői elkötelezettség és kommunikáció

Bár nagyon gyakran alulról szokott jönni a kezdeményezés, hogy valamit változtatni kell, mert belefáradtak már a kollégák a mindennapi, végeláthatatlan  problémák sokaságába, ilyenkor ők kezdeményeznek, de mégis jobb ha ez fent fogalmazódik meg: Változtatni kell! 

A legtöbbször ez csak akkor következik be, ha már baj van. Csökkennek a megrendelések, kevesebb a vevő, romlik a minőség, nőnek a költségek vagy épp a morál. Akkor kell egy mentőöv, egy segítség. Ez a pont már lehet késő. Előre kell gondolkozni tulajdonosi, vezetői szinten, hosszú távon. Itt kapcsolódik a következő lépés:

2. Vállalati stratégia az üzleti kiválóság eléréséhez

Meg kell találni azokat a vállalti célokat és mutatószámokat, amiket fejleszteni szeretnénk, majd mellé kell rakni azt a módszert és projekt tervet, amivel el is tudjuk érni.

"Amit nem mérünk, nem is tudunk rajta változtatni, mert nem látjuk a változást".

 Fontos, hogy ne csak a konkrét fejlesztést mérjük, hanem keressünk kapcsolódási pontot a vállalati stratégiában. Minden fejlesztésnek ezt kell támogatnia úgy, mint kapacitás bővítés, minőség javítás, gyorsabb átfutás, költség csökkentés.

Nem elég csak kimondani, hogy "jövő héttől leanek leszünk", hanem biztosítani kell a feltételeket is: erőforrás, idő, pénz. Csak így lesz eredmény!

3. Vezető kinevezése

Kell egy, azaz egy személy, aki csak ezzel (csak ezzel!) foglalkozik. Újra:  100%-ban! Átlátja, tudja, ismeri, követi, tervezi, biztosítja,... Gyakori hiba, hogy valakire ezt még rábízzák, akinek nem ez a feladata, így elveszik a sok egyéb feladat mellett. Garantált a kudarc! 

4. Támogató szervezet

Legjobb, ha nem csak egy személy van erre kijelölve, hanem egy teljes szervezet, mérnök, technikus, karbantartó (általánosságban probléma feltáró, rendszer fejlesztő, megoldást kidolgozó, megvalósító funkció).

5. Érthető nyelvezet

Meg kell találni azt a nyelvet, azt a hangot, amit mindenki ért. Kommunikáció, belső marketing, sikerek és akár kudarcok (tapasztalatok) megosztása. Egyszerűen, érthetően, egyértelműen.

6. Néhány siker az elején

Fontos, hogy legyen felmutatható eredmény az elején. Siker, amit fel lehet mutatni, példát lehet adni, mintákat lehet biztosítani.

Visszakövetési URL az elemhez
Segíthetek? Magyar Lean tréninganyag fejlesztése, folyamatfejlesztési rendszerek építése, Kaizen események vezetése, hatékony dolgozói ötletrendszer felépítése,...

LeanDesign.hu - A Lean szemlélet kialakításához elengedhetetlen szimulációs eszközök, szoftverek, tréning anyagok, segédletek, prezentációs sablonok. Nem csak Lean szakembereknek!Hogy tetszett? Szólj hozzá!


Biztonsági kód
Frissítés